Bestaanszekerheid en koopkracht is een van de speerpunten
Hiermee wil het kabinet vooral inkomenszekerheid realiseren. Ook is er aandacht voor integratie en sociale samenhang. Inkomenszekerheid wordt het liefst bereikt door werk. Maar natuurlijk is er ook aandacht voor inwoners in een uitkeringssituatie. Of misschien zelfs ook inwoners die geen uitkering ontvangen, maar er wel recht op hebben. Het kabinet wil het niet-gebruik van inkomensregelingen terugdringen. Hiervoor werkt men een wetsvoorstel Proactieve dienstverlening uit. Aan de hand van proactieve dienstverlening is het voor gemeenten straks toegestaan om persoonsgegevens te verwerken van personen die nog geen relatie met werk en inkomen hebben. Zij mogen vervolgens van de gemeente ongevraagd informatie of advies krijgen. Ook mag de gemeente proactief faciliteren in het doen van een aanvraag. Denk bijvoorbeeld aan een formulier dat je kunt klaarzetten in je inwonerportaal iParticipatie. En de inwoner kunt notificeren dat hij een deel van waar hij recht op heeft nog niet aanspreekt.
Ook omarmt het Kabinet Schoof ontwikkelingen die al gaande waren
Zo wordt duidelijk dat voor het inkomensdomein blijvend wordt gewerkt aan het programma Participatiewet in Balans. Het 1e wetsvoorstel binnen dit programma ligt op dit moment in de Tweede Kamer ter behandeling. Ook valt in het Regeerprogramma te lezen dat er een herziening van handhaving in het kader van de sociale zekerheid komt. Dit heeft gevolgen voor hoe jouw gemeente omgaat met sanctionering en terugvorderingen in het sociaal domein. Dit valt te lezen in het voorstel wet Handhaving sociale zekerheid. Er bestaat ook het voornemen om het bruteren van terugvorderingen af te schaffen. Natuurlijk zorgen wij ervoor dat dergelijke aanpassingen in regelgeving goed gevolgd worden door ons. En dat wij ze tijdig voor je verwerken in onze oplossingen.
De zorgparagraaf legt voor gemeenten de nadruk op de jeugdzorg
Het kabinet wil het gebruik van specialistische jeugdzorg terugdringen. Hiervoor zet het in op het versterken van sociale netwerken. Ook het belang van inzet van stevige lokale teams wordt onderstreept. Er komt ook extra aandacht voor domein overstijgende samenwerking rond problemen in gezinnen. Deze inzet komt overeen met de inzet in de Hervormingsagenda Jeugd. Om samenwerking op regionaal vlak te verbeteren en het landelijk contracteren van aanbieders te realiseren wordt het wetsvoorstel Verbeteren beschikbaarheid jeugdzorg doorgezet. Misschien gaat het ook wel over wat er niet staat. Zo kunnen we ervan uitgaan dat het wetsvoorstel Vervanging abonnementstarief Wmo 2015 ook doorgang gaat vinden. Voor dit onderwerp zitten we al aan tafel en horen wij de laatste ontwikkelingen. Op die manier kunnen we vroegtijdig inspelen op de invoering van een nieuwe manier van vaststellen van de eigen bijdrage.
We staren ons niet blind op de inhoudelijke punten per domein
Het onderdeel Goed bestuur en sterke rechtstaat levert voor jouw gemeente ook een aantal interessante ontwikkelingen op. Hier zitten ook elementen in die wij voor jou in de gaten houden. De regering wil dat gemeenten altijd goed bereikbaar zijn, ook digitaal. Wij blijven doorwerken aan optimalisatie van onze dienstverlening via ons inwonerportaal.
In dit onderdeel van het akkoord wordt ook de Wet versterking waarborgfunctie Algemene wet bestuursrecht aangehaald. Deze wet regelt voor jou als gemeente dat er meer ruimte komt om de menselijke maat toe te passen. Dit heeft invloed op de besluiten die je neemt. Wij helpen in de toekomst graag met het in lijn brengen van je processen of het aanpassen van je besluiten.
Ook gaat het in deze paragraaf over de toepassing van AI. Het toverwoord van de laatste tijd. Op dit moment kennen we wel algoritmen, maar geen AI in onze oplossingen. Om hier transparant over te zijn, werken we een template uit dat jij binnenkort kunt plaatsen in het Algoritmeregister. Daarnaast volgen wij de ontwikkelingen van de Digital Decade en de route die wetgeving over AI aflegt.
Er komt veel aan, maar samen krijgen we het voor elkaar
Naast het Regeerprogramma liepen er al een aantal grote ontwikkelingen die we de komende paar jaar op moeten vangen. De wijzigingen stapelen zich op, maar we hebben ze gelukkig vroeg in beeld. We houden je goed op de hoogte en waar nodig vragen we je om mee te denken. Op deze manier zijn we op tijd klaar voor deze toekomstige ontwikkelingen.