Direct naar de content
icon search white
20 september 2024 - Blogs

Binnenkort ondersteunen we het innen van de eigen bijdragen in het kader van de RooO

In een eerdere nieuwsbrief konden we nog geen concrete oplossing meedelen over het opleggen en innen van de eigen bijdrage in het kader van de RooO. De Regeling opvang ontheemden Oekraïne. Na het verschijnen van de laatste nieuwsbrief in juni is de regelgeving definitief vastgesteld. We werkten daarom ook de oplossing uit. Op dit moment ontwikkelen we de oplossing voor je.

Per 1 juli 2024 mag jouw gemeente eigen bijdragen opleggen aan Oekraïners. Dit geldt voor hen die verblijven in een gemeentelijke opvang en geen leefgeld meer ontvangen. Omdat de wijzigingen vlak voor 1 juli 2024 zijn gepubliceerd, heeft jouw gemeente tot 1 januari 2025 de tijd om deze nieuwe werkwijze te hanteren. Deze uitlooptijd is specifiek gegeven zodat softwareleveranciers ook de tijd hebben om op deze nieuwe regels in te spelen. We zijn op dit moment een oplossing aan het ontwikkelen. Zodat jij ruim voor 1 januari op een efficiënte manier kunt werken met deze nieuwe werkwijze.

In de basis kun je nu al eigen bijdragen opleggen

Maar dit vraagt veel handwerk. Elke maand voer je handmatig het bedrag aan eigen bijdrage op. Dit doe je op een debiteurenkaart. Met de oplossing die we voor je uitwerken maken we dit eenvoudiger voor je. Daarnaast zorgen we dat de bedragen altijd kloppen. Wat we precies voor je ontwikkelen, dat lees je hieronder. Ook lees je meer over onze planning.

Voor de eigen bijdrage kennen we 4 verschillende varianten

Je legt een eigen bijdrage op voor het gebruik van gas, water en licht. Dit is standaard. Daarnaast leg je waar nodig ook een eigen bijdrage op voor het gebruik van maaltijden. Je legt deze eigen bijdrage aan 1 of aan 2 personen binnen een gezin. Zo ontstaan er 4 verschillende situaties. Voor elke situatie leg je een norm vast in een nieuwe referentietabel. Op basis van deze normen leg je elke maand een eigen bijdrage met het juiste bedrag op. Je kiest zelf welke omschrijving je de norm geeft.

Je legt de eigen bijdrage vast als een Overige vordering

Hiervoor gebruik je onze standaardprogrammatuur. Wij zorgen dat de eenmaal vastgelegde eigen bijdrage elke maand als saldo op debiteurenkaart komt. Dit doen we op basis van de vastgelegde normen. Hierdoor heb je geen omkijken naar de maandelijkse ophoging. Het bedrag klopt elke maand en het scheelt je handmatige acties. Je boekt deze bedragen op via de optie 'Indexeren vorderingen'. En we laten CiVision kijken naar actieve en niet-actieve debiteurenkaart en werken alleen de actieve debiteurenkaarten bij.

We leveren de aanpassingen ruim voor 1 januari 2025

Op dit moment werken we het functioneel ontwerp uit en plannen we de ontwikkelwerkzaamheden in. Eerder gaven we via een bericht op TOPdesk aan dat we de oplossing in versie 24.6 aan je leveren. We zijn op dit moment echter al verder dan verwacht. De oplossing testen we nog goed door met verschillende situaties. Wanneer de testbevindingen akkoord zijn is eventueel een levering in versie 24.5 ook nog mogelijk. Zo heeft jouw gemeente mooi de tijd om voor 1 januari 2025 met de nieuwe werkwijze te werken.

Deel via:

‘Software moet de mens centraal stellen’

Robin Hutten, Businessanalist CiVision Samenlevingszaken
Robin Hutten - PinkRoccade Samenlevingszaken