Klein beginnen en groot eindigen
Vroeger werd alles in een watervalmethode ontwikkelt. Dat wil zeggen dat het project een aantal fasen doorloopt, namelijk: analyse, basisontwerp, detailontwerp, bouw, testen, integratie en beheer en onderhoud. Een fase moest eerst afgerond zijn, voordat de volgende fase gestart wordt. Daarbij zijn dit een hoop stappen om te doorlopen waardoor het proces altijd veel tijd in beslag nam
Tegenwoordig gebruikt men vaker de scrummethodiek. Hierdoor kun je snel een bruikbaar product op de markt krijgen. Vanuit daar kan er verder worden ontwikkeld. Dit was voor de kwartiermakers en ons ideaal. Door deze methode te gebruiken krijgen we een traject van leren. Al voor de ontwikkeling van een product worden de kwartiermakers betrokken. Zij geven feedback op een product op basis van de praktijk. Daardoor ontstaan steeds betere ideeën om het product goed te ontwikkelen. Aan het eind van het traject hebben we dus een ontwikkeling meegemaakt die vergeleken kan worden met de ontwikkeling van kind naar volwassen. Met als resultaat de app iVerkiezing die precies gemaakt is zoals onze kwartiermakers het graag zien.
De pakketten
Samen met de kwartiermakers is er besproken dat de focus ligt op ‘Cipers vervangend’. Dit houdt in dat in iBurgerzaken dezelfde acties uitgevoerd kunnen worden als in Cipers. Dit is het wettelijk verplichte deel. Deze zitten daarom in het standaard pakket. Deze functionaliteit komt voor alle gebruikers van iBurgerzaken beschikbaar.
Vervolgens is de keuze gemaakt voor een extra pakket. De kwartiermakers hebben aangegeven hoe iVerkiezing ‘Cipers overtreffend’ kan worden. In dit pakket is de focus gelegd op 3 speerpunten:
- Medewerkersgemak
- Burgergemak
- Management gemak
Een praktijkvoorbeeld: Eenvoudig je stempassen (laten) lichten?
Wat er precies in elke pakket zit lees je in mijn volgende blogs.
Om wel alvast wat meer beeld te geven wat het verschil is tussen ‘Standaard’ en het ‘Medewerkersgemak’ pakket hierbij een praktijkvoorbeeld.
Standaard
Bij dit pakket werkt het zoals de ambtenaar het gewend is. Dat wil zeggen dat het kiesregister handmatig moet worden bijgehouden. Wanneer deze up-to-date is gemaakt maak je de lijst met de ‘te lichten stempassen’ aan.
Voordeel met medewerkersgemak
Met dit pakket kan het maken van de lijst nog eenvoudiger. De mutaties worden automatisch bijgehouden. Hierbij controleert iBurgerzaken al voor je welke stempassen geblokkeerd moeten worden. Vervolgens maakt de ambtenaar alleen nog maar de lijst aan. Zo eenvoudig ervaart ook onze kwartiermaker Jaap Dam van bestuursdienst Ommen-Hardenberg het: “In iVerkiezing hadden we voor beide gemeenten de lijst met de te lichten stempassen al klaar. In Cipers waren we ter controle nog bezig met het maken van een selectie. Doordat we tegelijk begonnen zagen we direct hoe handig en snel iVerkiezing is ten opzichte van de oude applicatie. Zo waren we zeker 2x zo snel klaar.”
Binnenkort meer over de pakketten!
In mijn volgende blogs ga ik dieper in op elk pakket. Ook komt er voor elk pakket een webinar. Daarin laat ik jullie zien wat het pakket inhoudt. De data voor deze webinars staan ook in mijn komende blogs. En mocht je tussentijds vragen hebben? Bel of mail mij of één van de kwartiermakergemeenten gerust!