Direct naar de content
icon search white
1 juni 2017 - Blogs

Waarom kwaliteit nooit concurreert met ontwikkeling

Softwareontwikkeling gebeurt bij ons volgens de Scrum-methode: elke twee weken verdelen we de capaciteit op basis van prioriteiten. Onverwacht kunnen die prioriteiten verschuiven. Zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de applicaties. Dat is altijd prioriteit nummer één.

 

Snel en adequaat inspelen op veranderingen

Scrum is een Agile aanpak voor het incrementeel ontwikkelen van innovatieve producten en wordt bij ons ingezet om in teamverband op een effectieve, flexibele manier software te ontwikkelen. Deze samenwerkingsmethode kenmerkt zich door korte, tweewekelijkse cycli (sprints genaamd), een scherpe focus, heldere rollen, bundeling van krachten, innovatie en een platte structuur. Vóór aanvang van elke sprint wordt bepaald welke capaciteit beschikbaar is en welke functionaliteit we met deze beschikbare capaciteit kunnen opleveren.

Op deze manier realiseerden we in de laatste release van iBurgerzaken in korte tijd enkele belangrijke performanceverbeteringen. Zo is de nieuwe Persoonslijst in gebruik genomen die, naast een stuk gebruiksvriendelijker, ook een heel stuk sneller is geworden. Daarnaast is de snelheid van het aanmaken van documenten en het ophalen van meerdere personen op een adres verbeterd. En de release waar we nu aan werken, bouwt dit verder uit.

Direct maatregelen

In mijn vorige blog schreef ik over de stappen die we nemen om onze software zo grondig mogelijk te testen. De vele configuratiemogelijkheden maken dit een flinke uitdaging. Mocht een bepaalde configuratie –ondanks de vele testinspanningen– toch tot problemen leiden, dan is de manier waarop direct actie wordt ondernomen extreem belangrijk: communicatie naar de betrokken klanten wordt meteen gestart, we stellen direct een team samen om de ontstane situatie te evalueren en herstellen en we nemen, waar mogelijk, maatregelen om dit voorval in de toekomst te voorkomen.

Capaciteit verdelen

Een dergelijk voorval heeft natuurlijk direct impact op de beschikbare capaciteit voor ontwikkeling. Het team dat wordt samengesteld om de situatie te analyseren, te herstellen en volledig door te testen bestaat immers uit dezelfde mensen die opgesteld stonden om nieuwe of verbeterde functionaliteit te ontwikkelen. Dat bewijst dat het altijd een kwestie is van prioriteren binnen de beschikbare tijd en capaciteit. Om in dergelijke situaties niet afhankelijk te zijn van bepaalde medewerkers is het belangrijk dat kennis over de verschillende teamleden verspreid is. Ook het overdragen van deze kennis kost tijd en gaat af van de beschikbare ontwikkelcapaciteit. Het gaat dus niet alleen om prioritering op de korte termijn, maar ook om de juiste maatregelen voor de lange termijn.

Het doorontwikkelen en uitbreiden van functionaliteiten maakt ons product sterk. Maar de kwaliteit van ons product is ons bestaansrecht. En krijgt daarom voorrang. Gelukkig zijn onze klanten ook niet bereid om op kwaliteit in te leveren. Met hetzelfde doel voor ogen schuiven we dan samen liever een deadline op. Oftewel: kwaliteit is onze prioriteit!

Deel via:

‘Mijn dag is geslaagd als de teams 'onder de motorkap' alles onder controle hebben. Zodat we aan de 'voorkant' de beste klantervaring kunnen bieden.’

John Kerstens, Manager Services
PinkRoccade_John_Kerstens_AS - Copy.png (1)