Direct naar de content
icon search white
25 september 2024 - Blogs

WCAG 2.2 update en de WMEBV in iParticipatie

Een kleine recap van de vorige keer. In eerdere nieuwebrieven gaven we aan dat we met iParticipatie bezig zijn om de WCAG 2.2. certificering te behalen. Ook maakte we ons klaar voor de Wet Modernisering Elektronisch Bestuurlijk Verkeer (Wmebv).

In dit artikel nemen we jullie mee in de huidige status van beide onderwerpen.

Definitieve ingangsdatum Wmebv wordt definitief 1 januari 2026

Vanuit de VNG is er een nulmeting gedaan op de implementatie van de Wmebv. In dit rapport wordt geconcludeerd: “De gesproken gemeenten onderschrijven het belang van elektronisch berichtenverkeer als instrument om een versterkte rechtspositie van burgers mogelijk te maken. Gedurende het onderzoek is echter naar voren gekomen dat organisaties de invulling van de wet niet altijd zien overeenkomen met dit doel. Doordat gemeenten moeten voldoen aan de (volgens hen) hoge lat die door de wet wordt opgelegd, kunnen ze ook niet met een (op korte termijn) werkbare oplossing de positie van de burger versterken. Zo belemmert de letter van de wet volgens sommigen de geest van de wet.”

Dit betekent dan ook dat de Wmebv uitgesteld gaat worden tot 1 januari 2026. Hier volgt ook nog een extra uitzondering: “Een uitzondering op de ingangsdatum geldt voor de verplichting om een notificatie te versturen bij het plaatsen van een bericht in een ‘berichtenbox’ of MijnOmgeving (Art. 2:10 lid 2). Deze verplichting treedt per 1 januari 2027 in werking. In deze notificatie dienen de aard, het rechtsgevolg en de reactietermijn te staan.”

Bron: https://vng.nl/nieuws/definitieve-ingangsdatum-wmebv-wordt-1-januari-2026

WMEBV in iParticipatie

In iParticipatie zijn we vooralsnog klaar met het implementeren van alle benodigdheden voor de nieuwe wet. Wel zijn we continu met verschillende gemeenten in gesprek om met een kritische noot naar de gemaakte stappen in iParticipatie te kijken ten opzichte van de gevraagde punten uit de wet. Dit kan betekenen dat we ook hier volgend jaar nog wijzigingen voor gaan uitvoeren.

WCAG 2.2

Op dit moment hebben we de certificering nog niet binnen. Dit heeft te maken met het hoge detailniveau van de audit. We zetten nu dan ook een omgeving op waarin we de applicatie compleet WCAG-proof maken, zodat we deze omgeving specifiek voor de audit kunnen gebruiken.

Waar staan we nu?

In het huidige rapport zien we 43/50 behaalde criteria. Deze zijn opgesplitst in een aantal pijlers:

We zijn in gesprek met de auditpartij om ervoor te zorgen dat we tijdens de volgende audit alle gevraagde punten die nog openstaan behalen. In de tussentijd heb ik van een aantal klanten vragen gekregen over de status van het rapport. Omdat we vinden dat jullie ook inzicht moeten krijgen in de overige openstaande punten, gaan we het rapport delen via TOPdesk. In dit rapport kun je de huidige status zien en ook aan welke punten we nog niet voldoen. Op dit moment is dat voldoende om intern aan te geven waar het product iParticipatie in combinatie met digitale toegankelijkheid staat.

Deel via:

‘Ik denk graag mee aan de beste selfservice oplossingen voor jouw burgers.’

Nick van der Heijden, Businessanalist
Nick van der Heijden - PinkRoccade Samenlevingszaken