Direct naar de content
icon search white
23 november 2020 - Nieuws

Gemeente Koggenland denkt mee met de BAG-WOZ integratie

In 2020 startten we met de co-creatie voor het vormgeven van de samenhangende objectenregistratie (SOR). Gemeente Koggenland is één van de gemeenten die meedenkt aan nieuwe oplossingen. We startten met de ontwikkeling voor de BAG en de WOZ. Rob van den Heuvel, WOZ-coördinator / beleidsmedewerker bij Gemeente Koggenland, deelt graag zijn verhaal. We gingen met hem in gesprek.

Wat vind je van de ontwikkeling samenhangende objectenregistratie?

De samenhangende objectenregistratie is een zeer interessante ontwikkeling. Een half jaar geleden sprak ik hier al over met de GEO-medewerkers. We zien graag een efficiënter proces tussen de basisregistraties. Het proces begint bijvoorbeeld bij het opmeten van een bouwtekening bij een bouwvergunning. Van afdeling Bouwen gaat deze naar een BAG-medewerker en daarna nog naar een WOZ-medewerker. Het is fijn als wij het object maar één keer hoeven op te meten naar de strengste eisen binnen deze afdelingen. 

De co-creatie komt dus op het juiste moment?

Wij waren al organisatorisch al aan het kijken wat we moesten veranderen. Op dit moment vallen de BAG en WOZ binnen twee verschillende afdelingen. Wij willen dit samenbrengen binnen één afdeling als een zelfstandig cluster. Verder zorgt de BAG-WOZ integratie ervoor dat wij ons niet meer bezig hoeven te houden met het BAG-WOZ koppelvlak. Dit bespaart ons een kwart fte.

Wat heeft je doen besluiten om deel te nemen aan de co-creatie?

Ik vind het leuk om mee te denken en discussies aan te gaan. Ik ben benieuwd wat er allemaal in de SOR thuis hoort en wat niet? Gaan alleen objectkenmerken van de WOZ over in de SOR of nog meer? Daar zijn we al over aan het nadenken. Ook mijn collega’s van de BAG en GEO zijn erg enthousiast. Ze zien kansen om iets moois te creëren en zaken te verbeteren.

Wat is het voordeel voor de gemeente?

Het is efficiënter, je bespaart er tijd mee en je zorgt ervoor dat alles op een centrale plek wordt geregistreerd. De SOR is een kapstok waar we basisregistraties aan vastkoppelen. En het is mooi dat we alvast een eerste stap zetten met de BAG-WOZ integratie. Ook verwacht ik dat het uitvoeren van controles en zelfevaluaties makkelijker wordt. 

Rob van den Heuvel

‘Ook verwacht ik dat ik bepaalde taken kan afstoten. Maar daar komen weer andere taken voor in de plaats. Ik hoef me zeker niet te vervelen. Ik houd van vooruitgang en ontwikkelingen en zie graag de voordelen daarin.’


Brainstorm je ook met andere gemeenten over de SOR?

Door corona spreek je elkaar wel minder, maar we proberen toch contact te houden. Als reactie krijg ik dat gemeenten het goed vinden dat wij van twee clusters al naar 1 cluster gaan. Het zou mooi zijn om deze ontwikkeling breder te pakken. Dat zie ik als een stip op de horizon.

Zou je iets mee willen geven aan de gemeenten?

Ik ben van mening dat je dit niet moet doen, maar dat je dit wil doen. Maak gebruik van de moderne technieken. Het kan veel ontzorgen. Daarnaast vind ik de overgang van de software en data naar de cloud ook fijn. Het uitvoeren van het beheer is hierdoor eenvoudiger. Als we eventueel met andere gemeenten gaan samenwerken dan wordt het benaderen van elkaars omgeving ook eenvoudiger. Werkzaamheden overnemen bij ziekte is eenvoudiger en dat verkleint de kwetsbaarheid. 

Wil je weten wat de SOR voor jouw organisatie betekenen en hoe wij je daarbij ondersteunen? Neem dan contact op met Jef de Klerk. Hij is bereikbaar via jef.deklerk@pinkroccade.nl of 06 1395 0654.

Deel via:

‘Door samen te werken zorgen we ervoor dat de dienstverlening naar de burger beter en gemakkelijker gaat.’

Jef de Klerk, Klantmanager Objecten
Jef_de_Klerk.png