PinkRoccade Local Government bestaat 70 jaar! Een mooi moment om terug te blikken. Afgelopen maanden keken we al terug naar de de periode tussen 1950 - 1970. In dit item kijken we naar het 3e decennium van ons bestaan, namelijk de jaren 1970 - 1980: wat voor ontwikkelingen zagen we daar?
De muziekstroming disco doet zijn intrede. Deze stroming is afgeleid van het woord discotheek. Dit is een nieuw soort dancing voor jongeren. Je ziet hier stroboscopen, discoballen en rookmachines. Maar er gebeurt meer in het land van de muziek. In 1975 komt hit ‘Bohemian Rhapsody' van Queen uit. Nog steeds de nummer 1 is in de Top2000. De popgroep ABBA scoort hit na hit. Denk aan Dancing Queen in 1975, maar natuurlijk ook Waterloo. Met dit nummer doet ABBA zelfs mee aan het Eurovisiesongfestival 1974. In 2005 wordt dit nummer verkozen tot het beste songfestival-lied ooit. En deze mogen we natuurlijk ook niet vergeten... In dit decennium doen ook The Sex Pistols & The Clash hun intrede.
Een olieboycot door Arabisch gebied
In oktober 1973 ontstond een olieboycot van delen in het Arabisch gebied tegen Nederland. Vanwege de progressieve regering die aantrad in Nederland, genaamd: kabinet-Den Uyl. Het kabinet-Den Uyl was niet zo’n fan van multinationals, maar was wel pro-Israël. Dit leidde tot stijgende olieprijzen en tot autoloze zondagen in Nederland. Dit zorgde voor stille straten op zondag, een beeld dat wij helaas in deze tijd wel herkennen.
In deze tijd ontstond er een geografische spreiding in Nederland. De regeringscommissie adviseerde om rijksdiensten beter over het land uit te spreiden. Dit advies volgt de regering op. Het leidt tot het verplaatsen van de hoofddirectie van de PTT naar Groningen. Maar ook van het Centraal Bureau voor de Statistiek naar Heerlen.
Ook probeert de Nederlandse regering de suburbanisatie in Nederland te kanaliseren. Zo ontstaan groeikernen zoals Alkmaar voor Amsterdam. Maar ook Spijkenisse voor Rotterdam.
We zijn goed in sport
Er zijn meerdere hoogtepunten in de sportwereld voor Nederland. Zo behaalt Feyenoord als 1e Nederlandse voetbalclub een Europese titel. De jaren daarop volgen ook Ajax en PSV. Het Nederlands elftal schopt het naar de WK-finales van 1974 en 1978. Maar het verlies aan Duitsland in 1974 bezorgt ons een trauma. Dit voelen sommigen van ons nog steeds...
Maar we kunnen meer dan voetbal! In 1972 wordt Ard Schenk 3 keer achter elkaar wereldkampioen schaatsen. En in 1972 behaalt hij 3 keer goed tijdens de Olympische Winterspelen in Sapporo.
Wat gebeurde er op het gebied van technologie & ICT?
Het merk Intel klinkt waarschijnlijk bij veel mensen bekend. Intel is een (van oorsprong) Amerikaans bedrijf dat zich specialiseert in het ontwerpen en produceren van software. Daarnaast maken zij ook moederborden en chips voor computers.
Gordon Moore is de oprichter van dit bedrijf. Hij ontwikkelde in de jaren 70 als eerste een microprocessor: een stuk hardware in een computer. Dit stuk zorgt voor basisbewerkingen en controle bij het uitvoeren van programmacodes. Door deze microprocessor konden computers voortaan goedkoper en kleiner gemaakt worden.
De Personal Computer
Het was echter Henry Edward Roberts die wordt gezien als de “vader van de personal computer (PC)”. Hij ontwikkelde namelijk de MITS Altair 8800. Deze was gebaseerd op de Intel processor van Gordon Moore. De Altair was een zogenoemde microcomputer. Deze vormde de start van de ontwikkeling van de personal computer (PC) in de daarop volgende jaren. Dit komt steeds dichter in de buurt van hoe wij de computer van nu kennen.
Alsof ze in een glazen bol konden kijken...
De computerindustrie stond eigenlijk nog in de kinderschoenen. Maar er waren al hoge verwachtingen in de buitenwereld. Diverse wetenschappers deden in de jaren 70 een aantal voorspellingen over de toekomst. In dit decennium voorspelden zij dat:
In 1972: de computer ingezet wordt voor managementinformatie.
In 1980: particulieren hun eigen kleine computers gebruiken.
In 1980: het woord ‘thuiswerken’ voor het eerst valt.
In 1987: de post verdwijnt omdat iedereen alle informatie op zijn scherm in de woonkamer ontvangt.
Knap van ze! Ze zaten er niet ver naast toch?
Wat gebeurde er binnen PinkRoccade Local Government?
SOAG plan voor samenwerking rekencentra
De VNG zag dat er versnippering ontstond in Nederland. Dit met name onder de grote gemeenten. Elk rekencentrum ontwikkelde namelijk software voor zijn of haar gemeentelijk domein. Je zag bijvoorbeeld GCEI (Amsterdam), GRC (Rotterdam) en CEVAN (Groningen) elk hun eigen systeem beheren. Iedereen had zo een eigen burgerzakensysteem, Gemeentelijke Sociale Dienst-systeem en nog meer. Dat was niet heel handig natuurlijk. Zou het niet veel efficiënter zijn als ze dit samen zouden doen? Dat vond de VNG dus ook. Ze stelden voor dat elk rekencentrum zich zou specialiseren. Vervolgens delen zij de resultaten van die specialisatie met de andere rekencentra. Zo gezegd, zo gedaan! De VNG bracht de rekencentra samen in de SOAG. En zo ontstond de Stichting tot Ontwikkeling van de Automatisering bij de Gemeenten.
Jan Roos als nieuw gezicht bij het Rijks Computercentrum
Jan Roos kwam in deze periode de leiding van het Rijks Computercentrum ondersteunen als adjunct-directeur. Hij was een automatiseerder met een missie. Hij hield zich bezig met vragen als “Kan een bedrijf beter functioneren met behulp van een centrale computer?” en “Hoe moet een centraal informatiesysteem opgezet worden?”. De komst van Jan Roos én een nieuwe functionele organisatiestructuur legde de basis voor wat kenmerkend werd voor het Rijks Computercentrum: inhoudelijke verdieping en aandacht voor automatisering als vak.
In onderstaande afbeelding zie je hoe de organisatiestructuur er in 1975 uit zag. Deze afbeelding komt uit het boek: Twee werelden, één toekomst van Gertrud Blauwhof en Irene van der Krol.
Datacommunicatie en time-sharing
In 1970 verhuisde het Rijks Computercentrum van Den Haag naar Apeldoorn. Het Rijks Computercentrum kreeg toen een nieuwe computer. Eentje die veel krachtiger was dan de apparatuur waar zij in in Den Haag mee werkten. Er kwamen nieuwe mogelijkheden, waaronder time-sharing. Zo gebruikte je een computer voor meerdere doelen tegelijk en op afstand. Het interactieve computergebruik maakte een grote vlucht.
Groei van het bedrijf
Er kwam steeds meer werk bij de Nederlandse overheid te liggen. Dit kwam door de opkomst van de verzorgingsstaat in Nederland. Het aantal medewerkers van het Rijks Computercentrum groeide enorm. Net als de opbrengsten. In 1970 brachten wij bijvoorbeeld voor ruim 12 miljoen gulden aan opdrachtgevers in rekening.
Vraagtekens rondom privacy
Er waren niet alleen positieve geluiden. Het was het begin van de discussie over de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. De opkomst van de verzorgingsstaat ging namelijk samen met het verzamelen van gegevens. Gegevens over burgers werden op grote schaal verzameld. Door techniek werd het steeds gemakkelijker om verschillende gegevensbestanden aan elkaar te koppelen. Dit was nieuw voor mensen en dit vonden zij spannend. De discussie resulteerde uiteindelijk in de Wet op de Persoonsregistratie. In de volgende nieuwsbrief gaan we hier verder op in, want dit thema is vandaag de dag actueler dan ooit!
Nieuwsgierig geworden? Lees hier de tijdlijn tot nu toe terug.
Wil je meer weten over Partner van Betekenis? Klik dan hier.
Op deze website gebruikt PinkRoccade Local Government cookies en vergelijkbare technieken. Dit doen we om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Bovendien voorkomt dit dat je meerdere malen dezelfde gegevens hoeft in te vullen. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.