OPENburgerzaken is inmiddels live bij ruim 55 gemeenten en tientallen gemeenten staan klaar om ook OPENburgerzaken te implementeren. Zo hebben onder andere gemeente Amersfoort, Amsterdam, Assen, Bommelerwaard, Coevorden, Edam-Volendam, Enschede, Groningen, Helmond, Hilversum, Losser, Neder-Betuwe, Nunspeet, Oost Gelre, Overbetuwe, Roermond, 's Hertogenbosch, Tiel, Velsen, Venlo, Venray & Zwolle al de stap vooruit gezet.
Ontdek in onderstaande video meer over het platform OPENburgerzaken:
OPENburgerzaken sluit aan bij thema's als Common Ground en Digital Decade
Voldoe aan wetgeving vanuit de Digital Decade
Nederland maakt zich klaar voor een digitale transformatie met de Digital Decade (digitaal decennium). Een Europees programma dat ervoor moet zorgen dat Europa in 2030 mensgericht, duurzaam en welvarend is. Tussen nu en 2026 krijg je als gemeente maar liefst 13 (nieuwe) wetten die de digitale toekomst van Europa vormgeven. Deze raken ook burgerzaken. Eén daarvan is de Single Digital Gateway -verordening (SDG). Het doel van de verordening is om burgers en bedrijven binnen de EU makkelijk toegang te geven tot digitale overheidsdienstverlening in de EU-lidstaten. Denk daarbij aan een inlogmogelijkheid met eIDAS of met een Wallet. Hiervoor bieden wij innovaties als OPENsdg i.c.m. OPENidentificatie.
Alles volgens de principes van Common Ground
Common Ground is een initiatief van Nederlandse gemeenten om de digitale infrastructuur van gemeentelijke IT-systemen te moderniseren en beter te integreren. Het doel is om gegevens beter uitwisselbaar en toegankelijk te maken door standaardisatie en het loskoppelen van data en applicaties. Daarnaast speelt regie op eigen gegevens en transparantie een grote rol. Het platform van OPENburgerzaken draait dan ook volledig op een Haven-infrastructuur (een standaard voor platformonafhankelijke Cloud hosting). Ook innovaties binnen OPENburgerzaken ontwikkelen wij via dit principe zodat alle 342 gemeenten in Nederland dit kunnen gebruiken. Wij hanteren ‘Eenmalig ontwikkelen, meervoudig gebruik’.
Vraag het OPENburgerzaken whitepaper aan
Op 7 februari 2024 was de eerste verjaardag van OPENburgerzaken. Ter ere van dit jubileum maakten we een whitepaper. Hierin lees je wat OPENburgerzaken teweeg heeft gebracht bij de eerste aangesloten gemeenten én wat het (nog meer) kan brengen voor jouw gemeente. Vraag hier het whitepaper aan.
De voordelen van OPENburgerzaken op een rij
- Verhoogde kwaliteit van de BRP
- Efficiëntere interne processen
- Verbeterde klantreis voor de inwoner
- Veilige uitwisseling van gegevens
Er komen steeds meer innovaties bij
Verandering is de enige constante wordt er wel eens gezegd en dat zien we elke dag terug in de maatschappij. Daarom zijn we blij om te melden dat er naast de stabiele basis van OPENburgerzaken steeds meer initiatieven ontstaan waar ketendigitalisering de wens is. De innovaties in ons huidig portfolio zijn: OPENberichten; Haal Centraal BRK; Haal Centraal BRP; OPENggd; OPENinschrijving; OPENwoningcorporatie; OPENsdg en OPENidentificatie.
Anouk Vasen, medewerker Publiekszaken bij gemeente Roermond
‘Het mooie van OPENburgerzaken is dat het ons als gemeente mogelijk maakt om data bij de bron op te halen, bijvoorbeeld bij het Kadaster. De handmatige controles op de eigenaar van het pand zijn daarmee verleden tijd, want dit gaat automatisch. Hiermee verhogen we de kwaliteit van de BRP en werken wij efficiënter.’
Wanneer zet jij de stap vooruit?