Direct naar de content
icon search white
Innovatie

OPENidentificatie

OPENidentificatie

Nederland digitaliseert. Er zijn steeds meer digitale transacties en de overheid moet hierin mee bewegen. Daarbij horen regels over veiligheid, controle daarop en zoveel mogelijk werken met standaarden. De Wet digitale overheid (WDO) legt de basis voor deze digitalisering van de overheid. Binnen deze wet is bijvoorbeeld vastgelegd dat inwoners veilig en vertrouwd inloggen op dienstverlening bij (semi-) overheidsinstanties met een inlogmiddel naar keuze.

Daarnaast hebben we te maken met de Digital Decade, een Europees programma dat ervoor moet zorgen dat Europa in 2030 mensgericht, duurzaam en welvarend is. Hieruit volgt Europese Wetgeving, zoals de eIDAS- en Single Digital Gateway-verordening (SDG).

Bekijk de animatievideo

Identificatie

Wat is OPENidentificatie?

Een onderdeel van de verordening is het grensoverschrijdend gebruik van Europees erkende inlogmiddelen. Met OPENidentificatie bieden we extra inlogmiddelen voor het digitale loket met een betrouwbare online identiteitscheck aan de voordeur. Denk dus naast DigiD voor personen, eHerkenning voor ondernemers, ook aan eIDAS voor personen. Maar ook aan inlogmogelijkheden met verschillende ID-Wallets en andere vormen van identificatie.

eIDAS beschikbaar in combinatie met de innovatie OPENsdg

eIDAS staat voor 'Electronic Identities And Trust Services'. Met eIDAS hebben de Europese lidstaten afspraken gemaakt om dezelfde begrippen, betrouwbaarheidsniveaus en onderlinge digitale infrastructuur te gebruiken. Met eIDAS kan iemand uit Frankrijk bijvoorbeeld met zijn of haar Franse inlogmiddel, inloggen in Nederland. De gemeente kan een keuze maken om haar eigen eIDAS voorziening te gebruiken of via ons eIDAS te regelen.

De SDG geeft burgers en bedrijven makkelijk toegang tot digitale overheidsdienstverlening in de Europese Unie. De VNG stelde het "Startpakket implementatie Single Digital Gateway Annex 2" op. iBurgerzaken ondersteunt met OPENidentificatie het inlogmiddel eIDAS in combinatie met in ieder geval 3 burgerzaken processen vanuit de SDG. Namelijk: aanvraag uittreksel BRP, aanvraag afschrift burgelijke stand en aangifte vertrek buitenland. Hiermee voldoet de gemeente aan de SDG verordening Annex 2.

Met deze innovatie maak je een stap naar Common Ground

OPENsdg in combinatie met OPENidentificatie is gebaseerd op Common Ground bouwstenen. Deze innovatie biedt een nieuwe interactielaag (laag 1 van het 5-lagenmodel) welke alle 342 gemeenten in Nederland kunnen gebruiken. Daarnaast hanteren wij bij deze innovatie het principe 'eenmalig ontwikkeld, meervoudig gebruik'.

Wil jouw gemeente ook voldoen aan deze verordening? Lees dan hier meer informatie over OPENsdg. 

Toegevoegde waarde voor de inwoner

  • De inwoner kan inloggen met een identificatiemiddel naar keuze
  • Regie op eigen gegevens

Toegevoegde waarde voor de gemeente

  • Verbeterde dienstverlening aan de inwoner, je geeft meer opties
  • Je voldoet aan (Europese) wetgeving
  • Bescherming tegen fraude door veilige koppeling met identificatiemiddelen
Deel via:

Publiekszaken

Oplossingen die innovatieve selfservicefunctionaliteit bieden waarmee burgers en ketenpartners zelf het werk kunnen doen, 7x24 uur en overal bereikbaar zijn. PinkRoccade Publiekszaken ondersteunt gemeenten bij de transformatie naar de dienstverlening van de toekomst.

Meer over onze Publiekszaken oplossingen

Experts

Maak kennis met onze experts

‘Wij maken burgerzaken OPEN.’

Aniek de Vet, Productowner OPENburgerzaken
Aniek de Vet - PinkRoccade Samenlevingszaken