Op deze website gebruikt PinkRoccade Local Government cookies en vergelijkbare technieken. Dit doen we om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Bovendien voorkomt dit dat je meerdere malen dezelfde gegevens hoeft in te vullen. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.
thema
Co-creatie
App
iGeboorte
#48
Ieder zijn rol én wees een team!
De beste oplossing voor elk vraagstuk is dat opdrachtgever en opdrachtnemers binnen vooraf besproken spelregels samenwerken. Denk aan tijd, geld en kwaliteit alsook aan kaders en wetgeving. Daarbij zijn sommige rollen en taken je op het lijf geschreven en andere werkzaamheden ga je het liefst uit de weg of passen simpelweg niet bij je rol binnen het team. Zo ontstaan gescheiden verantwoordelijkheden aangevuld door samenwerking binnen het team.
Vul de driehoeksverhouding samen in
Gemeenten (opdrachtgevers) zijn expert in het bedenken en scherp formuleren van wat ze willen; de prestaties van de inkoop. Daarbij houden ze altijd het doel voor ogen; blije burgers en blije medewerkers. Leveranciers (opdrachtnemers) zijn vervolgens de experts om het gevraagde te ontwikkelen, implementeren en onderhouden; het liefst zo slim en snel mogelijk zonder dat de kwaliteit daaronder leidt. Om deze verandering teweeg te brengen vervult de (centrale) overheid een cruciale rol; Onder welke kaders en wetgeving kunnen we de verandering realiseren?
Praktijkvoorbeeld: Common Ground, team 16, geboorteaangifte
Common Ground is niet langer vooral een idee, een lonkend perspectief. Er wordt al met verschillende teams naar gehandeld. Misschien heb je gezien dat we als PinkRoccade Publiekszaken deelnemen aan “Team 16”? Dit team buigt zich over het tijd- en plaatsongebonden aangeven van een geboorte , digitaal door zowel ouders als medici. Prachtig om te zien hoe we vanuit verschillende disciplines en invalshoeken snel tot een moderne oplossing konden komen. Een oplossing die zorgt voor goede dienstverlening naar inwoners en bedrijven; kersverse ouders, gemeenten en medici!
iGeboorte+ bij gemeente Ede
Op 23 april 2020 werd in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede de eerste geboorte aangifte helemaal digitaal gedaan conform de nieuwe wetgeving. Met een rechtstreekse bevestiging van de arts/verloskundige kon de aangifte door de kersverse ouders op de kraamafdeling worden afgerond. Hoe dit kan? Gemeente Ede ging als eerste gemeente live met iGeboorte+ en maakt de klantreis rondom digitale geboorteaangifte nu helemaal rond.
Henk van den Boom, voorheen afdelingsmanager Publiekszaken bij gemeente Ede‘Doordat wij samen met PinkRoccade Publiekszaken iGeboorte+ hebben geïmplementeerd maken we de klantreis rondom digitale geboorteaangifte rond. We sluiten hierbij mooi aan op de nieuwe wetgeving en voorkomen daarmee een extra kans op fraude dankzij de ‘verklaring arts.’
Waarom dit werkt
Zo heeft ieder zijn of haar eigen rol. Een rol die wisselwerking heeft met die van anderen. Iedere rol kent zijn eigen verantwoordelijkheden en bevoegdheden die nodig zijn om die rol optimaal te vervullen. Zo’n rol krijg je passend bij de kennis, vaardigheden, kunde en persoonlijkheden binnen het bedrijf en de experts die daar in dienst zijn. En als de prestatie nog niet helemaal duidelijk is dan werk je een tijdje samen tot het idee wel uitgekristalliseerd – genoeg – is en iedereen alsnog zijn of haar rol kan pakken.
Contact
‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’
Sanne van der Zanden, Programmamanager