Direct naar de content
icon search white
"Je maakt geen beslissingen meer op onderbuikgevoel maar baseert alles op feiten en cijfers."

De reis naar datagedreven sturing van gemeente Best

1 maart 2021
180619_STILL08_CLEAN.jpg
Start klein en houd het simpel
De synergie tussen IT en Beleid
Krijg waardevolle inzichten

De reis naar datagedreven sturing van gemeente Best

Gemeente Best is klein gestart met datagedreven sturing, maar inmiddels beginnen ze hun draai met datagedreven werken te vinden. Mede door het gebruik van iNzicht. Doordat ze collega’s kunnen helpen om data te visualiseren worden deze enthousiast, ze vragen om wat er nog meer mogelijk is en dragen dit over op andere collega’s. Hierdoor komen de vragen nu vanuit verschillende afdelingen binnen de organisatie.

Download de hele referentcase onderaan deze pagina.

Waarom het wiel zelf uitvinden?

Inmiddels 7 jaar geleden werd duidelijk dat de gemeente Best ‘iets met data’ wilde gaan doen. Zij zijn toen gaan kijken bij een collega gemeente. Hier waren ze al aan de slag met datagedreven werken. De projectgroep van gemeente Best werd blij van wat zij hier aan mogelijkheden zagen. De data die al beschikbaar was binnen de gemeente konden zij visualiseren, dit maakte een hoop werkzaamheden voor de eigen medewerkers gemakkelijker. Na dit bezoek gingen Tjerk en Carola aan de slag met iNzicht van PinkRoccade.

Start klein en houd het simpel

Binnen de gemeente Best was er een vraagstuk over het beleid: speeltuinen.
Een kleine en makkelijk uitvoerbare opdracht om te starten met datagedreven
werken. Allereerst werd er bekeken wat de doelstelling was en welke benodigde data. De resultaten lieten zij zien aan medewerkers en aan de Wethouder, beiden waren enthousiast. Na deze start kregen zij zelf steeds meer ideeën voor het bij elkaar brengen van data en het maken van dashboards. Wat zij hierin ook erg fijn
vinden is dat er vele manieren zijn om de data te presenteren, zoals in cijfers, kaarten of grafieken.

Structurele aanpak nieuwe dataprojecten

Tjerk en Carola leggen uit dat het belangrijk is dat je voor elk nieuw data
project een goede aanpak hebt. Zij starten de werkgroep met een inhoudelijke sessie. Daarna komt de technische sessie waarin ze met de werkgroep de KPI’s bepalen. Hierna bekijken ze zowel inhoudelijk als technisch of de data klopt. Geeft het antwoord op de vraag die zij hebben? Bij alle 3 de sessies zijn dezelfde mensen betrokken zodat iedereen op de hoogte is van wat er gebouwd wordt en hoe dat is gedaan. De voordelen van deze manier van werken is dat zij snel kunnen schakelen, geen vaste data groep hebben, waardoor het breder gedragen wordt binnen de gemeente. Bovendien komen de vragen zo uit de organisatie. Met de gemaakte dashboards wordt dus gelijk gewerkt. Het is verstandig je altijd af te vragen: is het een terugkerende vraag of een incidentele? Dus gaan we het dashboard vaker gebruiken of niet? Is het antwoord ja, dan kun je een eigen ‘tegel’ bouwen in iNzicht.

Goede synergie tussen de afdelingen Beleid en IT

Waar het bij sommige gemeenten nog wel eens lastig is om zowel bij het Beleid
als bij de IT afdeling duidelijk te krijgen hoe een datavraag opgelost kan worden. Werkt de samenwerking tussen Carola en Tjerk erg goed. Carola bekijkt het vraagstuk op de inhoud en Tjerk bekijkt de technische mogelijkheden en werkt deze uit. Het ontwikkelen en bouwen van een nieuw dashboard gaat hand in hand. Kortom: bundel je kwaliteiten!

Deel via:

Lees verder!

Gemeente Best vertelt je ook graag welke waardevolle inzichten zij krijgen uit de dashboards en hoe zij iNzicht inzetten op meerdere domeinen en afdelingen.

Download hier de complete referentcase

Download document (2MB)

Gemeentelijke Informatievoorziening | Kennisgerichte oplossingen

Gemeenten en andere overheidsorganisaties krijgen nieuwe taken en verantwoordelijkheden waardoor nieuwe samenwerkingen met andere gemeenten, waterschappen, veiligheidsregio's, uitvoeringsorganisaties en andere ketenpartners ontstaan.

Informatievoorziening

Experts

Maak kennis met onze experts

‘Samen kom je verder!’

Cora Schreuders, Product Manager Datagedreven sturing
Cora website.png