Robuustheid: een mooi woord, dat letterlijk betekent: in hoeverre een systeem of applicatie gevoelig is voor storingen van buitenaf. Ron van den Enden, Enterprise Architect bij Publiekszaken vertelt in zijn blogreeks meer over de robuustheid van de iBurgerzaken cloud én het verbeterprogramma daarvan. In deze blog (nummer 6 alweer!): meer over flatgebouwen en waterleidingen én Cloud Next Generation 3.0. Bekijk hier alle blogs van Ron.
Het is alweer een tijd geleden dat ik een blog heb geschreven. Ik zou het excuus “Te druk” als dader kunnen aanvoeren maar wie heeft het nu niet druk. Dus bij deze beloof ik beterschap aan Loes, onze marketing & communicatie medewerkster, en zal ik de tijd nemen om blogs te blijven schrijven. Er is immers meer dan genoeg te melden over ontwikkelingen rond het verbeteren van de cloud architectuur.
Over flatgebouwen en waterleidingen
Eerst even terug naar de blogreeks van vorig jaar waar het centrale thema was: het verbeteren van de robuustheid van de cloud. In die reeks heb ik het vergelijk getrokken met flatgebouwen én de voorzieningen die we hebben ingebouwd wanneer er in een flatgebouw ernstige storingen optreden. Ook heb ik in deze reeks gemeld hoe belangrijk het oefenen van uitwijkprocedures is. Want wat heb je aan een architectuur die uitwijk prima ondersteunt maar waarbij niemand weet hoe je de uitwijk moet uitvoeren?
Een duivels dilemma..
Nu naar de mega cryptische titel van deze blog “Over flatgebouwen en waterleidingen”. Op 31 maart 2021 hebben we in één van onze flatgebouwen een nare storing gehad: door een menselijke fout in één van de rekencentra waar de cloud van iBurgerzaken is ondergebracht, zakte de performance in één keer weg. Het was niet een storing die vergelijkbaar is met het springen van een waterleiding (zie blog 2) maar deze storing was ernstig genoeg om het werken met iBurgerzaken bij een aantal gemeenten bijzonder moeizaam te maken. Deze storing kun je het best vergelijken met het wegvallen van de druk in een waterleiding waardoor er nog alleen maar een miezerig beetje water uit de leiding komt.
Onze mannen én vrouwen van het Operationele Team stonden ineens voor een duivels dilemma: moeten we het flatgebouw waar de storing zich voordoet evacueren én alle gemeenten uit dat flatgebouw over gaan brengen naar de uitwijkomgeving? Een operatie waarmee tijd is gemoeid. Óf gaan we de storing verhelpen om de waterdruk te herstellen? Wat het nog eens extra moeilijk maakte was dat een aantal gemeenten meldden dat het water dat nog uit de leiding kwam, voldoende was om mee te kunnen werken. Andere gemeenten zoals Groningen meldde dat er niet meer te werken was met iBurgerzaken.
Gelukkig werd de fout in het rekencentrum snel gevonden én opgelost en kwam er weer meer dan genoeg water uit de leiding. Helaas hebben toch een aantal gemeenten flinke overlast van de storing ervaren.
CloudNG 3.0
De crux met de bestaande cloud is dat gemeenten afhankelijk zijn van slechts één flatgebouw, aangezien iedere gemeente in één van onderstaande flatgebouwen (1.1, 1.2, 2.1 of 2.2) is ondergebracht.
Als er iets met een flatgebouw gebeurt, dan moet worden overgegaan naar de uitwijkomgeving DR. Een karwei dat veel tijd kost.
Mijn droom als architect voor de toekomst
Ik heb al eerder gezegd dat een architect dromen mag hebben. Hier is er weer een: wat zou het toch mooi zijn om die afhankelijkheid van dat ene flatgebouw weg te halen. Stel je nu eens voor dat je als gemeente in 2 flatgebouwen tegelijk kan “wonen”. Als er dan een storing is in het ene flatgebouw, heeft die storing geen invloed op het werken in het andere flatgebouw.
Dat alles leidt tot de volgende opzet:
Gemeenten kunnen in deze architectuur tegelijkertijd gebruik maken van 2 gebouwen (1.3a en 1.3b), waarbij de taken van die gemeenten worden evenredig verdeeld over beide gebouwen. Als een van beide gebouwen uitvalt dan hebben de taken in tweede gebouw daar geen last van en de taken uit het eerste gebouw kunnen worden hervat in het tweede flatgebouw. Dit naast de taken die daar al liepen.
Dromen zijn geen bedrog
Het cloud development team is sinds eind vorig jaar bezig met een verbeterde cloud architectuur (zie blog 5). Centraal thema hierbij is inderdaad het kunnen werken in meerdere flatgebouwen tegelijk. Toeval? Ik denk het niet! En de storing van 31 maart zorgt ervoor dat, met nog meer vaart, hieraan wordt gewerkt. Het project waarmee wij dit gaan realiseren, heeft de werknaam Cloud Next Generation 3.0, in het kort CloudNG 3.0 gekregen.
Blijf mijn blogreeks volgen en stel gerust je vragen
De komende blogs zal ik verslag blijven uitbrengen over de voortgang van Cloud Next Generation 3.0. Heb je vragen naar aanleiding van mijn blog? Stuur mij dan een e-mail via: Ron.vandenEnden@PinkRoccade.nl.
Op deze website gebruikt PinkRoccade Local Government cookies en vergelijkbare technieken. Dit doen we om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Bovendien voorkomt dit dat je meerdere malen dezelfde gegevens hoeft in te vullen. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.